fbpx

FETHİYE BÖLGE BİLGİSİ

Efsaneye göre güneş tanrısı Apollon, Finike kralı Agenor’un küçük kızına aşık olur. Apollon utangaç kıza yaklaşabilmek için köpek kılığına girer. Çünkü bir tanrı olarak, bu ölümlü kıza hislerini açamaz ve onun yanında olmak için sadık köpeği gibi görünür. Zamanla kızın sevgisini kazanan Apollon genç bir delikanlıya dönüşür ve kızla evlenir. Doğan oğullarının adı  ise Telmessos olur. İşte o Telmessos bugünkü Fethiye’nin ilk adıdır. Athena’yı, Orion’u, Apellon’u; Fethiye antik tiyatroları, kaya mezarları ile mitolojiyi hissettiren bir yer. Sadece tarihi güzellikler değil, aynı zamanda müthiş doğasıyla da kendine aşık eder Fethiye Muğla’nın bu güzel ilçesi, Fethiye’nin en çekici yanı coğrafi konumu. Ölüdeniz, Saklıkent, Göcek, Dalyan, Patara’ya,  tüm bu güzelliklere, Fethiye’den günübirlik yolculuklarla gidip gelebilirsiniz.  Fethiye bir körfezde yer alıyor ve bu körfez eşsiz güzellikte koylara sahip. İlçedeki küçük limanda bulunan tekneler bu koylara ve adalara günlük turlar düzenliyor.

Çalış Plajı

Fethiye Körfezine 10 dakikalık bir sürüş mesafesinde olan Çalış Plajı bölgedeki en güzel plajlardan biridir. Kilometrelerce uzunluktaki geniş ve kumlu plaj, körfezi sararken birçok otel, restoran ve hediyelik eşya dükkanına da ev sahipliği yapmaktadır.
En sıcak yaz günlerinde bile denizden ferahlatan serin bir yaz esintisi gelmektedir. Akşam üzeri plaj boyunca yapılan yürüyüş esnasında batan güneşin Fethiye körfezi üzerinde kırmızının her tonuyla yaptığı ışık gösterisi kesinlikle kaçırılmamalı.

Bunların yanında Çalış plajı aileler için ideal bir tatil mekanıdır. Sakin ve güvenilir bir tatilin yanı sıra yazın su sporları olanaklarının çok olmasından dolayı spor yapmak isteyen tatilciler için önerilebilecek yegane yerlerden biridir.

Ölüdeniz

Ölüdeniz, Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir mahalledir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında Dünya’nın en güzel kumsalı seçilmiştir.

Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ’da “Uzak Diyar” olarak tanınır, Anadolu’nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası’da bulunur. Türkiye’de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir.

Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz’de sadece çırpıntılar meydana gelir.

Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen hemen her gün yenilemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz’de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açıkdenize doğru bir akıntı yaratmaktadır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.

Gemiler Adası

Gemiler Adası’nın eski adı Aya Nikola ’ydı. Adada erken Hıristiyanlık dönemi ve Bizans İmparatorluğu ‘na tarihlenen (5. yüzyıl ile 11. yüzyıl arası) kilise kalıntıları bulunmaktadır. Büyük kilisenin freskleri iyi durumdadır. Deniz kıyısında sarnıç kalıntıları da bulunmaktadır. En ilginç kalıntı ise iki kiliseyi birbirine bağlayan bir tüneldir. 500 metrelik tünelin bazı kısımları yıkık durumdadır. Tünel içindeki merdivenlerin aralarında 17 durak yeri bulunmakta olup, bunlar İsa peygamberin çarmıha gerilmeye götürülürken yolda 17 defa bekletilmesini temsil etmektedir.

240-241 yıllarında meydana gelen depremler sonucu kıyıdaki kalıntıların bir bölümü sular altında kalmıştır. Batık kalıntılar denizin iki metre derininde görelebilmektedir.

Kelebekler Vadisi

Kelebekler Vadisi, Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz belde sınırları içerisinde bulunan doğal bir hazinedir. 350 metreye ulaşan sarp kayalık duvarlarla çevrili olan Vadi, ismini, barındırdığı 80′den fazla kelebek türünden ve özellikle Kaplan kelebeğinden almıştır. Kaynağı Faralya köyünde bulunan ve 50 metre yükseklikten Vadi’ye dökülen şelale, Vadi’nin ortasından geçen bir dere ile Akdeniz’e ulaşır.

Afkule Manastırı

Biraz zahmetli ama bir o kadar da olağanüstü bir orman yürüyüşünden sonra karşınıza çıkan manzaraya inanamayacaksınız. Akdeniz’in uçsuz bucaksız maviliği, korkutucu bir uçurum güzelliği ve Afkule  adıyla bilinen Hagios Elefterios Manastırının mutlaka gezip görmeye değer. Elefterios adındaki keşiş, bu manastırı herkesten uzak bir yaşam yolunu tercih ettiği için inşa ettiği söyleniyor basit aletler ile kayaları oyarak yapmış ve burada ömür boyu çile çekmiş.

Cennet Koyu

Cennet Koyu Türkiye’nin güneybatısında Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kelebekler Vadisi ve Kabak Koyundan sonra geleln üçüncü koydur.Asıl ismi ile Balartlı Koyu zamanla gelen ziyaretçileri tarafından cenneti andıran güzelliği ve doğası ile Cennet Koyu ismini almmıştır.Heybetli dağlar ile çevrilmiş eşsiz doğanın içerisindeki vadi, aynı güzellikteki turkuaz rengi denizi ve beyaz kumsalı ile cenneti temsil etmektedir.

Katrancı Koyu

Katrancı Tabiat Parkı Muğla- Fethiye Karayolu üzerinde, Fethiye’ye 15 km mesafededir.Çam ve okaliptüs ağaçları ile kaplı ormanıi , 2 ayrı koydan oluşan denize girme imkanı bulunan,yıllardır çadır ve karavancı müşterilerin tercih ettiği doğa ile iç içe bir tabiat parkıdır.

Saklıkent

Fethiye’de tatil denince akla önce deniz gelir. Deniz kenarında vakit geçirmek dinlendirici olsa da doğanın bize sunduğu harikalardan biri olan Saklıkent Kanyonu’na günlük bir tur yapmak emin olun çok hoşunuza gidecek.
Fethiye’den arabayla bir saatlik uzaklıkta bulunan Saklıkent milli parkı herskesin ziyaret etmesi gereken eşsiz güzelliklerdendir.

Turunç Pınar Koyu

Turunç Pınarı Koyu ismini denizden yaklaşık 400 metre yükseklikte bulunan, Yunan bir aileye ev sahipliği yapmış turunç ağaçlarıyla kaplı zirvesinden almıştır.

Kleopatra Hamamı

Afrodit Koyu diğer adları Kleopatra hamamı ve manastır koyu olan bu koy, Kleopranın Roma’yı ziyareti sırsında yaptırdığı hamam olduğu söylenen bir yapı ile meşhurdur

Kleopatra Hamamına sadece deniz yolu ile Fethiye’den ve Göçek’ten kalkan tekne turları ile ulaşılabilir.

Tlos

Muğla İli Seydikemer İlçesine bağlı Yakaköy sınırları içerisinde yeralan Tlos Antik Kenti, Fethiye-Antalya kara yolunun 25. km’sindeki .Bölgenin en yüksek dağları olan Akdağlar’ın güneybatı eteğinde, üç yanı sarp kayalık düzlükte konuşlanan Tlos, Ksanthos Vadisi’nde bulunan önemli batı Likya kentlerindendir. Kentin egemenlik alanı o kadar geniştir ki, Doğuda Patara ve Xanthos, batıda Kadyanda ve Telmessos, güneyde ise Pinara’yla komşudur.

Belcekız Plajı

Bölge, Muğla‘nın Fethiye ilçesinde yer almaktadır. Plaj, Fethiye merkezine yaklaşık olarak 12 kilometrelik bir uzaklıkta yer almaktadır. Belcekız plajı bölgenin ve Dünyanın en önemli ve güzel plajlarından birtanesidir. Plajın bir ucu Dünyaca ünlü ölüdeniz lagünü’ne bağlanmaktadır.

Telmessos

Telmessos, Fethiye’deki ilk yerleşim bölgesi olan antik kent.

Akdeniz kıyı bandında kurulduğundan günümüze kadar yerleşimin kesintisiz sürdürüldüğü tek merkez konumundaki Fethiye veya antik ismi ile Telmossos kentinin geçmişi filolojik bazı tespitlere göre MÖ 3. binlere kadar gitmesine karşın o dönemleri teyid edecek eserlere henüz rastlanmış değildir. Antik dönemden itibaren karşılaşılan pek çok deprem ve yeni yerleşim anlayışı antik dönem yapılarının zaman içerisinde kaybolmasına neden olmuştur. Ancak modern kentin güneyindeki kayalıklara oyulmuş mezarlar ile şehrin çeşitli noktalarında yer alan lahit mezarlar antik çağdan günümüze ulaşan en eski kalıntılar olarak değerlendirilmektedir. Kaya mezarlarından en ünlüsü ve en görkemlisi hiç şüphesiz sol ante duvarı üzerindeki yazıta göre Amyntas mezarıdır. Son yıllarda müzenin yaptığı kazılarda ortaya çıkarılan tiyatro kalıntısı, kentin Antik Dönemdeki yerleşimi ve teşkilatı hakkında bazı bilgiler vermektedir.

Kayaköy

Kayaköy, Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı tanınmış bir mahalledir.

Kayaköy, birbirinden çok farklı iki yerleşim alanından oluşmaktadır. Bunların birincisi; turizmde de önemli yeri olan, 19. yüzyıl başında kurulmuş, yamaçlara dayalı ve nispeten yakın tarihli bir yerleşim olmakla birlikte, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde, tamamı Rum, 3000 nüfuslu bir kasaba boyutuna ulaşmış, eski adıLevissi şeklinde geçen mahalledir. 1957 Fethiye Depremi ile evler harabeye dönüşmüş olsa da, canlı müze niteliği ile turistlerin büyük ilgisini çekmektedir.